Kontaktne leće

Kontaktne leće se mogu koristiti umjesto dioptrijskih naočala kako bi korigirale kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili prezbiopiju. Nošenje kontaktnih leća nije preporučljivo bez pregleda stručnjaka optometrista ili oftalmologa. Kontaktne leće su idealne za većinu pacijenata.

 

Kontaktne leće pružaju oštar vid isto kao i nošenje naočala ali omogućavaju bolji periferni vid od naočala. To je izuzetno važno kod nekih aktivnosti kao što su vožnja automobila ili bavljenje raznim sportovima.

Mala je vjerojatnost da će ispasti iz oka, ne mogu se razbiti, puknuti ili zamagliti kao naočale tako da su savršene za rad, bavljenje sportom ili bilo kakvim rekreativnim aktivnostima.

 

Kontaktna leća naglašavaju prirodnu ljepotu očiju, odgovaraju svakom modnom stilu.

 

 

kontaktne leće

Napomena:

Prije nego kupite naočale ili kontaktna leća, obavezno posjetite stručnjaka za oči. Pregled možete izvršiti u Optici Fokus gdje će vam naš optometrist pregledati oči i savjetovati što trebate učiniti.

Recept za naočale ne mora biti isti kao i za kontaktna leće. S obzirom su kontaktna leća nalaze na površini oka, potrebni su dodatni parametri kako bi se one propisale.

Na raspolaganju imamo vrhunsku opremu i stručnjake koji Vas očekuju za pregled.

 

Nudimo kontaktne leće poznatih svjetskih marki: dnevne (CibaVision), dvotjedne (Johnson & Johnson), mjesečne (Bausch+Lomb) i tromjesečne (CooperVision).

CibaVision
Johnson&Johnson
Bausch+Lomb
CooperVision

Sve više ljudi nosi kontaktne leće kojima se ispravljaju refraktivne greške. Kontaktne leće su u izravnom dodiru s rožnicom, no iako su strano tijelo u oku većina pacijenata se prilagodi njihovom nošenju. Kontaktne leće  se razlikuju od naočala po tome što ispravljaju grešku loma bliže mjestu greške te je zbog toga kvaliteta vida veća.

Tvrde kontaktne leće imaju stabilan i gotovo nepromjenjiv oblik. Prilikom treptanja pomiču se naviše i vraćaju se u centralan položaj. One u biti plutaju po prednjem suznom filmu rožnice.

Nekada se koristio polimetilmetakrilat za izradu leća, materijal bio nepropustan za kisik, malog promjera s vrlo plitkom zakrivljenosti a pacijent je mogao nositi leće kroz duže razdoblje.

Danas su dostupne silikonske leće, visokopropusni materijal za kisik. Dnevno nošenje nije ograničeno a leće mogu ostati u oku i preko noći u posebnim stanjima kao što je aphakia.

Mogu biti sferne i torične.

Meke kontaktne leće izrađuju se od hidrogela, materijal je mekan i savitljiv te su puno ugodnije za nošenje. Propusnost kisika ovisi o sadržaju vode, što je veći postotak vode i propusnost kisika je veća. Ovakva leća se vrlo malo pomiču prilikom treptanja što smanjuje cirkulaciju suza pa se ograničavaju na maksimalni dnevni period nošenja. Leća treba skinuti preko noći kako bi se oporavila rožnica.

Terapeutske kontaktne leće djeluju kao zavoj prilikom erozije rožnice te ubrzavaju cijeljenje. Osim toga smanjuju i bol.

Kolagen tvari su tvari koji sliče lećama. Koriste se kao zavoji i supstrati za topikalnu medikaciju u liječenju erozija i ulkusa rožnice.

Iris leće su obojene leće koje se koriste kao aniridije i albinizma, imaju dobre kozmetičke rezultate, smanjuju sjaj i korigiraju vid ako je potrebno.

Bifokalne leće omogućuju korekciju staračke dalekovidnosti.

Pin It on Pinterest

Share This