Mjerenje očnog tlaka

Mjerenje očnog tlaka

Pritisak sadržaja očne jabučice na njezine stijenke nazivamo očnim tlakom, metodu mjerenja očnog tlaka nazivamo tonometrija. Normalna vrijednost intraokularnog tlaka kod odraslih osoba je između 10 i 21 mmHg.

Povišeni očni tlak predstavlja najveći rizik za nastanak glaukoma, te može oštetiti očne živce, slično kao što i povišeni krvni tlak oštećuje krvne žile.

 

Očni tlak – metode mjerenja

 

  • Palpacija očnih jabučica (nježan pritisak jagodicama prstiju na gornji dio jabučice preko očnog kapka), može se utvrditi samo kod velikih vrijednosti očnog tlaka.
  • Indentacijska tonometrija – mjerenje dubine udubine na očnoj jabučici koju je učinila poznata težina. Mjeri se Schiötzovim tonometrom, indentacijskim instrumentom koji poznatim teretom pritišće rožnicu i na temelju registrirane dubine očitava vrijednosti očnog tlaka.
  • Aplanacijska tonometrija – mjeri očni tlak pomoću sile koja je potrebna da izravna određenu površinu rožnice (aplanacija). Ova metoda radi se u lokalnoj anesteziji a suzni se film boja 0,5 % natrij-fluoresceinom da bi se jasnije vidjela aplanirana površina rožnice koja se pomoću prizme razdvaja na dvije polukružne linije. Promjena intenziteta sile postiže se okretanjem mikrometarskog vijka s izbalansiranom skalom u mmHg.
  • Bezkontaktno mjerenje očnog tlaka – nekontaktna tonometrija se mjeri elektronskim uređajem, pneumotonometrom bez dodira s očnom jabučicom.

 

Pin It on Pinterest

Share This