Staračka dalekovidnost (presbyopia)

Staračka dalekovidnost (presbyopia) je stanje u kojem oko, kako starimo, pokazuje progresivno smanjenje sposobnosti akomodacije na predmete u neposrednoj blizini. Točni mehanizmi nastanka staračke dalekovidnosti nisu uvrđeni ali većina istraživanja podupire teoriju gubitka elastičnosti kristalne leće. Kao mogućnost navode i promjene u zakrivljenosti leće, koje objašnjavaju kontinuiranim rastom i gubitkom snage cilijarnog mišića (mišić koji savija i zoštrava leću).

Sposobnost akomodacije na bliske predmete opada sa godinama, te se prvi simptomi javljaju nakon 40 – 50 godina starosti.

Simptomi staračke dalekovidnosti:

  • nemogućnost čitanja sitnijeg teksta
  • umor očiju kod dužeg čitanja
  • nejasan vid na blizinu
  • zamagljen vid na blizinu

Kod dnevne svjetlosti, staračka dalekovidnost se manje primjećuje kao rezultat sužavanja zjenica.

Dalekovidnost se korigira naočalnim lećama, kontaktnim lećama ili laserskom korekcijom vida. Predznak dioptrijske jakosti u hipermetropije je plus, što je viši broj koji označava dalekovidnost, stanje je teže.

Staračka dalekovidnost

Određivanje naočala:

Korekcija staračke dalekovidnosti mora biti individualna. Količina akomodacije se u svakog čovjeka, ali i u svakom oku može razlikovati. Stoga je potrebno prepisati najslabije dioptrijske leće, koje su dovoljne za dobar i ugodan vid. Pri izradi naočala potrebno je posebnu pažnju posvetiti udaljenosti, na kojoj čovjek obično čita ili radi, jer u nekim zanimanjima je oštar i jasan vid od najveće važnosti.

Postupak:

Najčešća korekcija su još uvijek dioptrijske naočale. Ovisno o tome, koju udaljenost pacijent treba korigirati koriste se naočale sa jednim žarištem, koje pružaju korekciju samo na blizinu. Ali ako pacijent ne želi stalno skidati i stavljati naočale mogu se odabrati bifokalne ili multifokalne leće, koje ispravljaju vid na različitim udaljenostima. U manjoj mjeri za korekciju se koriste kontaktne leće ili

Pin It on Pinterest

Share This